Descriere
Cules de albine din florile plantelor pentru hrănirea puietului, conţine nenumărate minerale, vitamine şi alte substanţe preţioase pentru om. Bogat în carbohidraţi buni, proteine, lecitină, calciu, fosfor, fier, nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor, mai ales dacă sunt anemici, lipsiţi de energie sau trec printr-o perioadă de efort intelectual. Stimulează pofta de mâncare, învinge oboseala, ajută la fucţionare optimă a sistemului nervos. Doza recomandată este de o jumătate de linguriţă înainte de mesele principale pentru copii, respectiv o linguriţă pentru adulţi, timp de cel puţin 30 de zile. Polen uscat si polen crud Polenul reprezintă sursa principală de proteine pentru albine, în toate stadiile de viată ale acesteia, datorită continutului ridicat în aminoacizi esentiali si a digestibilitătii lui ridicate (60%). Ca produs apicol, se prezintă sub formă de granule microscopice cu diametrul de 2-3 mm. La recoltarea lui participă 30-50% din albinele culegătoare iar formarea ghemotocului de polen are loc în timpul zborului albinei. Culoarea polenului variază de la alb-gălbui la cafeniu-brun, conformă cu specia de flori de la care provine si este datorată pigmentilor carotenoizi si compusilor flavonoizi. În functie de provenientă, polenul poate avea o valoare biologică ridicată (salcie, castan, trifoi alb si rosu, mac, cereale păioase, etc). Aminoacizii sunt constituentii de bază ai proteinelor, iar în polen se regăsesc în jur de 21 aminoacizi (arginina, izoleucina, metionina, treonina, valina, histidina, triptofanul etc). Polenul are cu 50% mai multe proteine decât carnea de vită, dar are un nivel foarte scăzut de grăsimi. Este o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, deoarece contine aminoacizi mai mult decât în ouă, carne şi orice fel de produse lactate. Consumul de polen asigura cantitatea de minerale, care este necesară pentru organismul uman.Compozitia în elemente minerale (macro si microelemente) a polenului este diferită de la o specie la alta, iar din totalul lor potasiul este în proportia cea mai mare(20-45%). Vitaminele în polen sunt reprezentate de: B1 (tiamina 3-11 mg/kg), B2 (15-35 mg/kg), B3 (20 mg/kg, B4, B5 (100 mg/kg), B6 (3-11 mg/kg), B7, B8, B12. Unele vitamine sunt prezente în polen sub formă de provitamine (alfa, beta, gamma, delta caroten).Polenul proaspat recoltat este un adevarat aliment „viu” si are un grad de biodisponibilitate superior. Pentru a fi pastrate timp indelungat, granulele de polen proaspat sunt introduse in congelator. Polenul crud se mai numeste si polen proaspat congelat. Pentru consumul familiei, polenul crud se tine in frigider, intr-un recipient (preferabil de sticla) inchis ermetic.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.