Miere mana 960g

45.00lei

Origine: Padurile de conifere si foioase zona Moldova

Categorii: , Etichete: ,

Descriere

Mierea de mana (mierea de padure) este singura miere naturala din tara noastra care nu este produsa de albine din nectarul florilor.Mierea de mană sau mierea de padure poate fi obtinută in zonele de pădure, care pot fi atat de conifere (brad, molid, pin, etc) cât si de foioase (artar, stejar etc). Mana este o substantă dulce, limpede si vâscoasă, care se află în anumite perioade ale anului pe frunzele, ramuri sau tulpinile plantelor.Aceasta poate fi de origine vegetala, cand albinele colecteaza seva direct de la suprafata frunzelor ori lăstarilor tineri, sau poate fi de origine animală, când se interpun niste insecte mici, din familia afidelor. Acestea se hrănesc cu seva copacilor pe care o sug de la nivelul scoartei, retin substantele azotoase si elimină o excretie specială (mana), cu mare continut de zaharuri. Lipsa nectarului din aria de zbor a albinelor le determină să culeagă orice substantă dulce, inclusiv mana. Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, în mierea de mană, pe lângă alte zaharuri s-a demonstrat prezenta unui zahăr specific (melezitoza) care se presupune că ar fi sintetizat chiar în tractusul digestiv al insectelor producătoare de mană. Acest tip de zahăr are un potential de cristalizare ridicat, iar mierea de mană în a cărei compozitie melezitoza depăseste 15% poate cristaliza chiar în faguri,imediat ce a fost produsă de albine. În general, mierea de pădure are o consistentă fluidă. Mierea de mana are o culoare mai deschisain forma cristalizata. In functie de compozitia sa (continut redus de glucoza), sunt situatii in care mierea de mana poate sa nu cristalizeze.Culoarea mierii de mană este brună, cu nuantă verzuie, rosiatică sau pronuntat negricioasă. Ca si intensitate, gustul mierii de mană este mult diferit de celelalte sortimente de miere de flori, iar datorită continutului crescut de substante minerale care acoperă în parte gustul dulce dat de zaharuri, gustul mierii de mană este specific, usor caramelizat.Având altă origine, ea este lipsită de uleiuri volatile şi de aroma specifică mierii de flori. Mierea pură de mană are foarte putin polen, acesta provenind în special de la plantele anemofile.Mierea de mană conţine substanţe antioxidante precum fenoli, flavonoizi sau alţi pigmenţi. De asemenea, a fost evidenţiat conţinutul mare de componente bioactive comparativ cu celelalte tipuri de miere.Substantele minerale continute de mierea de mană sunt mai mari (de 5 sau chiar 10 ori ) decât în mierea de flori, la fel si substantele proteice si unii acizi. Mierea de mana are o valoare deosebita pentru consumul uman. Ea contine acizi organici, bioflavonoide, vitamina C si vitaminele grupului B, multa inhibina (bactericid) si enzime. Asa cum am mentionat anterior, ea este mult mai bogata in saruri minerale (calciu, magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu) decat mierea florala.